LJEKOVITO BILJE

Autor: Zdravko Birovljević

 
ENCIKLOPEDIJA LJEKOVITOG BILJA

Za tu divnu, mirisnu biljku kažu da dočarava lijepe misli

 

MATIČNJAK

(Melissa officinalis L.)

 

KAKO IZGLEDA I GDJE JE NALAZIMO

Matičnjak je višegodišnja uspravna , razgranjena, zelena biljka, visine od 30-80 cm. Listovi su nasuprotni, s dugom peteljkom, pri dnu jajolika oblika, po rubu narovašeni. Cvjetovi su smješteni u pršljenastim cvatovima u pazuhu gornjih listova i bijele su ili blijedo-žute boje. Stabljika naraste visoko od 30 do 80 cm, visoka je , razgranata i četverokutna. Kao i listovi ugodna je mirisa na limun.

Sadi se po vrtovima, a dolazi i samoniklo uz naselja, živice, po šljivicima, uz rubove šuma, po šikarama i grmlju.

 

ŠTO I KADA PRIKUPLJAMO

U ljekovite svrhe koristimo listove. Krajem svibnja, prije ili na početku cvatnje, odrežu se stabljike malo iznad zemlje te se skinu listovi. Suše se na toplom, sjenovitom mjestu (tavan). Mogu se sušiti i cijele grančice te poslije skinuti listovi. Druga berba je u rujnu. Beremo ga po lijepom i sunčanom vremenu, kada više nema rose.

 

KAKO I ZAŠTO JE KORISTIMO

Matičnjak umiruje, poboljšava opće psihičko stanje organizma, dočarava lijepe misli i tijelu daje novu snagu. Zbog toga se i preporučuje kod histerije, hipohondrije i drugih tjeskobnih stanja. Također je koristan kod stišavanja želučane boli, živčanih napada, liječenja nervozne glavobolje i osjećaja vrtoglavice kod trudnica.

Posebno područje korisnosti matičnjaka vezano je uz srce. To je znao još i Paracelsus smatrajući matičnjak najboljom biljkom za srce, a za njegovo blagotvorno djelovanje znalo se još u antičko doba.

Matičnjak je i poznata medonosna biljka, jer nijedna druga biljka ne privlači toliko pčele svojim mirisom. Zbog pčele matice je i dobio ime matičnjak.

 

Čaj od matičnjaka pripremamo tako da šaku osušenog lista matičnjaka poparimo sa pola litre kipuće vode, poklopimo i ostavimo 2 sata. Poslije toga ga odlijemo i pijemo, prije jela nezaslađenog, a poslije jela zaslađenog medom. Ovaj čaj je dobar prije spavanja, jer djeluje umirujuće, otklanja plinovei omogućava miran san.

Osjećaj gađenja i povraćanja kod trudnica spriječava čaj od matičnjaka, kojem se doda malo soka od limuna, višanja ili malina. To je neškodljivo djelotvorno sredstvo.

Za jačanje živaca glave priprema se čajna mješavina od jednakih dijelova matičnjaka i mažurana. Potrebno je 1 čajnu žlicu navedene mješavine popariti 1 šalicom vode (2 dl), a pije se redovito neko vrijeme 2-3 šalice dnevno, zaslađeno medom. Živce jačaju i matičnjakove kupke.

Posebno efikasna u umirivanju, stišavanju boli u želucu, ubrzanog rada srca, zamora zbog pretjeranog intelektualnog rada je alkoholna tinktura matičnjaka. Uzima se 10-15 kapi na šećeru. Matičnjakova rakoja (tinktura) priprema se tako da u litrenu bocu do jedne trećine stavimo povenulo lišće matičnjaka, a onda do vrha nalijemo 40-50% rakiju ili konjak. Bocu dobro začepimo i ostavimo stajati 6-8 tjedana.

Lijek koji smiruje lupanje srca, otklanja melanholiju i histeriju, strahovanja i grčenja živaca dobijemo kada 8 grama lišća i žlicu meda kuhamo u ¼ litre vina. Svaki sat pijemo po žlicu.

Ulje od matičnjaka, koje služi za masažu protiv reume i gihta, priprema se jednako kao i tinktura samo se umjesto alkohola stavi maslinovo ulje i boca se ne začepi čvrsto, već samo komadićem vate. Ostavi se stajati na toplom 4-6 tjedana.

Lišće matičnjaka, kuhano u bijelom vinu 5 minuta smatra se univerzalnim lijekom.

 

IZDVOJIT ĆEMO

  1. Čaj protiv neravnomjernog bila ili aritmije srca.
  2. Listove matičnjaka, breze, gloga i metvice pomiješamo. Pijemo tri puta na dan po dvije šalice, prije obroka, tijekom šest dana.

    

  3. Čaj protiv nervoze srca.
  4. Pomiješamo matičnjak, glog i metvicu i pijemo svaki sat tri žlice tijekom 7 dana.

    

  5. Za miran san možemo staviti matičnjaka u jastuk ili u lanenu vrećicu kraj uzglavlja.
  6.  

  7. "Lijek za sve bolesti"

10 grama matičnjaka stavimo u ½ litre kipućeg bijelog vina, dodamo 2 žlice meda i kuhamo dobro poklopljeno 5 minuta. Pijemo, tijekom mjesec dana, 2-3 šalice u gutljajima.

Krijepi živce, čisti krv, osvježava cijeli organizam.