Početna
Model univerzalne izvrsnosti
Učinkoviti sastanci
Upravljanje vremenom
Uspješna karijera
Sindrom vlasnika
Umne mape
Meke vještine
Menadžment
Izvrsnost
Eučilište
Crtice
Blog
Napredno pretraživanje
Partneri
Kontakt
Znanja neophodna za uspješno upravljanje (klik)?
Vezani članci
“Ne planirati, znači planirati neuspjeh”
-B. Franklin
Početna arrow Meke vještine arrow Učiti kako učiti arrow SAVJETI ZA UČENJE GRADIVA
SAVJETI ZA UČENJE GRADIVA Ispis E-mail
Autor: www.brucos.hr   
Četvrtak, 24 Travanj 2008

Da biste bili uspješni na testovima u kojima se traži zaokruživanje jednog ili više ponuđenih odgovora ili dopunjavanje morate dobro poznavati gradivo. Neki od sljedećih savjeta mogu vam u tome pomoći.
Organizirajte, selektirajte i strukturirajte gradivo. Time utvrđujete unutrašnju strukturu gradiva i utvrđujete ključne pojmove.

To radite na sljedeći način:
-
napravite brzi pregled cjeline/poglavlja, pročitajte podnaslove da vidite koje se područje obrađuje
- ispišite podnaslove u obliku pitanja jer će vas to podsjetiti na ono što se uči 


- pročitajte cjelinu jedanput glasno ili koristite unutrašnji govor, a u matematici govorite što radite te pokušajte odgovoriti na pitanja koja vam se nameću 
- pročitajte drugi put i podcrtavajte (ne cijele rečenice, nego samo bitne pojmove) i označavajte na margini knjige važne stvari sa znakom !, pitanja sa znakom ?, ideje (koristite olovku u boji)
- pravite bilješke i strukturirajte gradivo: nađite osnovne teme i pojmove i označite ih crvenom bojom

Nađite veze između bilješki i označavajte. Nešto je:

- dio nečega kao 1), 2), 3), itd. npr. književnost: 1) usmena književnost 2) lirika 3) epika 4) novela 5) roman 6) drama
- podvrsta kao a), b), c), itd. ili 1a), 1b), 1c) npr. drama: a) komedija, b) tragedija, c) drama u užem smislu;

Učenje pomoću umnih mapa

- jedno rezultira drugim kao -> npr. pupanje -> cvjetanje -> oprašivanje -> plod;u
- analogija kao || npr. ribe škrge || pluća kopnene životinje;
- dokaz za nešto kao <-> npr. luk <-> rimska arhitektura;
- karakteristika kao (….) npr. gotika (visoka, šiljasta, rozeta)
- sadržaje koje je teško zapamtiti napišite u paroli, stihu i sl.(npr. kvadrat nad hipotenuzom, to zna svako dijete, jednak je zbroju kvadrata nad obje katete) te stavite na zid ili ogledalo

teško razumljive sadržaje nacrtajte u obliku dijagrama, sheme ili slike (matematika, fizika), jer da bismo nešto nacrtali, to moramo razumjeti.

Takvo učenje je zabavnije, a informacije ulaze kroz vidni i slušni kanal pa imamo slikovni i verbalni zapis u mozgu. Time se povećava kapacitet pamćenja jer su aktivne obje hemisfere mozga. Svojim riječima formulirajte ključne misli, vlastite sudove i zaključke te uvidite veze s drugim predmetima (npr. zajedničke karakteristike renesanse u književnosti, likovnoj i glazbenoj umjetnosti, biologiji, fizici itd…).

U početku ponavljajte s mnogo pogledavanja u knjigu i bilješke (omjer čitanje-pogledavanje 20 % : 80 % , a za mnogo podataka, npr. povijest 30 % : 70 % ) pa do trenutka kad pogledavanje više neće biti potrebno. Kada se nauči jedna cjelina, ide se na sljedeću i na kraju se sve ponovi. Ne prelazite na sljedeću cjelinu dok niste dobro utvrdili prethodnu jer ćete tako spriječiti gubitak informacija (u početnoj fazi učenja gradivo je vrlo podložno zaboravljanju) i miješanje s narednim gradivom.

U pravilu učenje u većim cjelinama daje bolje rezultate, ali ako je gradivo teško i zahtijeva puno vježbanja (matematika, fizika), efikasnije su manje cjeline. Provjerite znanje rješavajući testove iz tog područja.

Upotrebljavajte mnemotehnike (postupci koji olakšavaju pamćenje):
- sažimanje podatka, npr. lirska pjesma – 6 vrsta prema temi
- pamćenje godina u rečenicama, npr. 1389. Jedva Turci Osvojiše Državu
- povezivanje brojeva s određenim riječima, npr. jedan – jabuka, dva – drvo, tri - trokut (ako bolje pamtite riječi)
- informacije koje treba pamtiti po određenom redoslijedu zapamtiti po početnim slovima ili im dati svoj smisao: npr. redoslijed planeta u Sunčevom sustavu Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton možemo zapamtiti kao Japanca po imenu M E V E Z E M A J U S A U N E + , a plus znači da je pozitivna osoba.
- podatke kojih ima mnogo, a ne treba ih pamtiti po redu također možemo pamtiti po početnim slovima ili im dati svoj smisao: npr. mikro i makro kemijske elemente koji grade organizam možemo zapamtiti kao M A G I S T A R C H O P K I N S C a F e (magnezij, ugljik, vodik, kisik, fosfor, kalij, dušik, sumpor, kalcij, željezo)

Koristite različite izvore znanja
Udžbenik pažljivo čitajte, postavljajte pitanja, imena poglavlja pamtite u obliku pitanja, podcrtavajte, pravite kratke zabilješke na marginama.
Ako je potrebno, uz udžbenik, koji je osnovni izvor znanja, za pojašnjenja i produbljivanje znanja koristite enciklopedije, rječnike, leksikone i sl. Naučite se služiti Internetom jer vam omogućuje brz pristup najširoj bazi informacija.

Učite s razumijevanjem
Gradivo koje ne razumijemo brzo zaboravljamo. Zato sadržaj prepričajte svojim riječima i uvidite bitne elemente. Povezujte s onim što znate od ranije, smislite svoje primjere jer tako različitim putovima možete doći do potrebne informacije. Kritički razmišljajte o onome što učite i postavljajte pitanja: « Kako se to uklapa u moje iskustvo? » « Kakvi su izvori informacija? » » Na kakvim se istraživanjima temelje rezultati? ».

---------------

Preuzeto s: Brucoš d.o.o. Centar za poduku i savjetovanje www.brucos.hr

Jezgru Centra Brucoš čini pet srednjoškolskih profesora mentora: Tea Prohaska, Ana Boban, Berti Erjavec, Meri Matušan i Goranka Marković. Dugogodišnji smo vanjski suradnici svojih matičnih fakulteta te mentori studentima za polaganje određenih kolegija.

Naši suradnici su najkvalitetniji srednjoškolski profesori (neki su i autori srednjoškolskih udžbenika po kojima se polažu prijemni ispiti) i asistenti na zagrebačkim fakultetima.

Mišljenja smo da svatko u životu treba raditi ono što voli i zna jer jedino tako radi sa zadovoljstvom, lakoćom i najbolje što može. Mi ono što radimo volimo i znamo.

ŠTO RADIMO?

  • pripremamo maturante za polaganje prijemnih ispita na fakultetima i višim školama Sveučilišta u Zagrebu
  • profesionalno usmjeravamo osmoškolce i maturante
  • održavamo radionice za darovite učenike
  • organiziramo tečajeve za osnovce i srednjoškolce «Učenje ne mora biti mučenje»
  • organiziramo individualnu i grupnu poduku

PROFESIONALNO ISKUSTVO?

  • Imamo osmogodišnje iskustvo u pripremanju maturanata za polaganje prijemnih ispita i dobro smo upoznati sa zahtjevima na prijemnim ispitima fakulteta. Naši suradnici također imaju višegodišnje iskustvo i specijalizirani su za prijemne ispite na pojedinim fakultetima.
  • Šest godina sustavno pratimo upise na Zagrebačkom sveučilištu i s velikom vjerojatnošću možemo procijeniti izglede za upis na pojedini fakultet s obzirom na srednju školu koju se pohađa i ocjene koje se boduju na fakultetima.
  • Educirani smo za rad s darovitima, već godinama radimo s njima i pripremamo ih za natjecanja te postižemo zapažene rezultate.
  • Tijekom desetogodišnjega rada sa srednjoškolcima na problemima učenja i edukacije, napravili smo u tom području program koji vodi uspješnom i zadovoljnom učenju te jača samopouzdanje.
« Prethodna   Slijedeća »Narudžbenica (klik)

random1.gif

Advertisement