UPRAVLJANJE VREMENOM ZA ŽENE

     
 

 

  1. ODREDITE SVOJE CILJEVE – Postavite si sljedeća pitanja : Radim li ovo zbog novca ili karijere? Koliko vremena želim posvetiti poslu, a koliko domu i obitelji?  Zahtjeva li moj posao prekovremene sate i rad vikendom?  Zapišite sve ciljeve kao poslovna žena i kao majka – u odvojene stupce.
  2. RAŠČLANITE CILJEVE NA ZADATKE I ODREDITE DATUME ZA NJIHOVO IZVRŠENJE – tako ćete dobiti i manje ciljeve, na koje ćete se bolje moći skoncentrirati ako ih zapišete.
  3. ODREDITE PRIORITETE – među ciljevima koje ste si zadali. Možete više ciljeva zapisati pod jedan broj. Zapamtite da nije bitno da prioritete rješavate po redu, bitno je da znate što je pod broj jedan, a što na kraju liste.
  4. ODREDITE VRIJEME ZA PLANIRANJE – npr. jednom tjedno ćete odvojiti pola sata da sve isplanirate ( nedjeljom ćete npr. planirati tjedan koji dolazi) i zapišete. Listu aktivnosti zalijepite na istaknutom mjestu. Na taj način će biti nemoguće da nešto zaboravite.
  5. AKO JE MOGUĆE RASPODIJELITE POSAO – ako imate obitelj, uključite ju u planiranje i pisanje aktivnosti. Ispod svake aktivnosti zapišite ime osobe koja ju treba izvršiti.
  6. BUDITE FLEKSIBILNI -  zapamtite da Vaš raspored nije tu da Vas kontrolira nego da Vam pomogne. Budite spremni na sve – pa čak i da uzmete slobodan dan jer imate migrenu ili PMS.
  7. STVORITE SI VIŠE VREMENA – jedan dan u tjednu probudite se sat vremena ranije, propustite jednu epizodu Vaše omiljene serije, odbijte jedan poziv na kavu ili prestanite čitati knjigu koja Vam se ne sviđa.
  8. ISKORISTITE «SLOBODAN HOD» - tj. vrijeme kada npr. nekoga čekate. Tada možete pisati listu stvari koje sutra obavezno morate napraviti, pročitati nekoliko stranica neke knjige, provjeriti tko ima rođendan u ovom mjesecu i sl.
  9. UGOVORITE SASTANAK SA SOBOM – ali ne u vrijeme koje nitko neće, nego vrijeme koje Vama odgovara, npr. petkom navečer si priuštite pjenušavu kupku uz glazbu i svijeće, i opustite se nakon radnog tjedna.
  10. NAGRADITE SE – ako postignete zadane ciljeve u roku koji ste si odredili, to morate i proslaviti. Ako imate obitelj možete npr. uzeti slobodan dan od liste zaduženja i jednostavno se zabavljati!