10 SAVJETA KAKO OVLADATI  KOMUNIKACIJSKIM  VJEŠTINAMA

     
 

 

  1. Koristi jasan govor da te svi razumiju.

  Obrati pažnju na jačinu glasa, ton i boju, koristi pauze u govoru. Položaj tijela   dok govorimo, geste, pokreti, kontakt očima naglašavaju, ali i pokaznica su načina shvaćanja poruke.

   

  2. Govori mirno i staloženo.

  Ovisno koje riječi u govoru koristimo i o tonu kojima ih izgovaramo, možemo se riječima uvesti u stanje mira ili nervoze.

   

  3. Riječima postižemo pozitivne ili negativne rezultate.

   Svaki dan vježbajte « mir « u sebi, jer ako ste mirni i riječi će vam biti mirne i obrnuto, govorite mirno i biti ćete mirni.

   

  4. Vježbajte govoriti pozitivno.

  Ne koristite negativne i grube riječi. Potičite i u drugima pozitivan govor.

   

  5. U govoru koristi tkz. "JA" formu.

  Govori u svoje ime i preuzmi potpunu odgovornost za ono što izgovaraš. Pri tome izrazi ono što opažaš i izrazi svoje osjećaje, potrebe i želje.

   

  6. Budi pozoran i brižan "SLUŠAČ".

  Dobri slušači prepoznaju prilike koje drugim ljudima promaknu. Dobri slušači sve čuju. Pokažite svoje zanimanje za temu. Koncentrirajte se na razgovor.

   

  7. Ne govori puno, jer je teško govoriti i slušati u isto vrijeme. Shvatite da je slušanje aktivan a ne pasivan proces. Nemojte trošiti vrijeme smišljajući što ćete pametno reći.

   

  8. Budi nekritičan i nemoj osuđivati čovjeka na temelju onoga što govori.

  Ako osuđuješ nekoga zbog njegovih stavova i vjerovanja, on će misliti da ga osuđuješ kao osobu. Svi imamo pravo na svoje mišljenje.

   

  9. Pokušaj odijeliti osobu od njegovih ideja.

  Nauči slušati "između redova", jer često je poruka koju čovjek odašilje suprotna od onoga što je izrečeno. Gledaj ljude
  "ispod maske".

   

  10. Postavljaj tkz. « otvorena pitanja «.

  Otvorena pitanja potiču na dijalog i dijeljenje informacija. To su pitanja na koja je teško odgovoriti s jednom riječju "da" ili "ne", već traže dublju komunikaciju.