10 SAVJETA ZA UPRAVLJANJE VREMENOM – UMIJEĆE REĆI “NE“

     
 

 

1.        VJEŽBAJTE REĆI “ NE “ – činite to na ljubazan, pristojan i pozitivan način. Reći “ NE “, znači da ste počeli sebe uvažavati.

 

2.        ODLUČITE SE ŠTO JE ZA VAS BITNO – recite “ NE “ svemu što se u to umiješa. Ako imate važnih stvari za obaviti, nesposobnost reći “ NE “ često može dovesti do neobavljanja vlastitog posla.

 

3.        NE POKUŠAVAJTE RJEŠAVATI  PROBLEME CIJELOG SVIJETA – svijet je prepun problema, preuzmite one probleme do čijih  vam je rješenja uistinu stalo, jer vam u protivnom prijeti da se slomite pod težinom tuđih tereta.

 

4.        RADITE NA OSNAŽIVANJU LJUDI – ako vi pokušavate rješavati tuđe probleme oni neće nikada biti sposobni da to sami učine

 

5.        NE ZANEMARUJTE SEBE – preuzimanje tuđih obveza i rješavanje tuđih problema može značiti da vaši vlastiti neće zadobiti pažnju koja im je potrebna.

 

6.        ODREDITE  JASNO SVOJE POTREBE , GRANICE I CILJEVE – reci “ NE “ svemu što se u to upliće. 

 

7.         NE BUDITE OSJETLJIVI NA RIJEČ “ NE “- neka vam bude jasno da odbijate nečiji zahtjev, a ne osobu koja ga izriče

 

8.        KREATIVAN ODGOVOR KOJI KAŽE “ NE “ – može biti izrečen na ljubazan način pun razumijevanja, koji će vam pomoći da prevladate nesposobnost nekoga odbiti

 

9.        OSIGURAJTE SI JEDAN “ MIRNI SAT “- izdvojite se, zatvorite vrata svog ureda i jedan sat budite u miru, sami sa sobom. Ostanite dosljedni u tome.

 

10.    POČNITE I ZAVRŠITE DAN POZITIVNO – imajte pozitivne životne stavove pa će i vaš rad biti pozitivan i ne opterećujući. Svakog dana učinite za sebe nešto što vas veseli.